------------------------------------------------ ------------------------------------------------ -----------------------------------------------

Česky English Deutsch
Drobečková navigace

Úvod > O nás > Novinky > Svatomartinská husa

Svatomartinská husa



Datum konání:
11.11.2016
Datum ukončení:
14.11.2016
Dobře propečená svatomartinská husa patří v den sv. Martina na pekáč. Tam se prý dostala husa za trest. Legenda praví, že se husám stalo osudné jejich kejhání při bohoslužbě. Rušily prý slovo boží natolik, že je za to stihnul trest a musely na pekáč. Existuje ještě druhá legenda, která říká, že svatý Martin se před volbou biskupem rozhodl skrývat a ukryl se v husníku. Kejhavé husy ho svým křikem prozradily. Upečená husička měla i svůj řád, jak se podělit o propečené maso. Nejnižší sluha dostával vždy křídla. Prý proto, aby při práci lítal jako čamrda. Vyšší sluha se těšil ze stehna, ale hospodářovi patřil celý zbytek husy v pekáči.
 
Věřilo se, že kůže z husích nohou má zázračné léčivé účinky. Vložíme-li ji do střevíců pod chodidla, nebudou se nejméně celý rok potit. Kousek kůže mezi prsty se postará o to, aby se neobjevilo žádné kuří oko.
 
Ke svatomartinské tradici patří i košt mladého vína. Zvyk otevírání mladých vín pochází z doby císaře Josefa II., kdy se na svátek svatého Martina mohlo začít nalévat nové víno z podzimní sklizně. Tento den symbolizoval konec sklizně, završil zemědělský rok a oznámil začátek zimy.
 
Svatomartinské menu v restauraci Statek Bernard podáváme od 11.11. do 14.11.
 
Dýňová polévka s lanýžovým olejem 45,-
 
Pečené husí stehno s bramborovým a houskovým knedlíkem podávané s červeným a bílým zelím 235,-
 
Jablečný štrůdl 49,-
 
Svatomartinské víno (bílé, červené, rosé) 0,2 l - 59,- nebo 0,7 l - 174,- 
 
Rezervace na: 775 192 477 (od 11 do 22:00 hod.)
 
Text článku byl částečně přebrán ze Šárčiny školy vaření.