------------------------------------------------ ------------------------------------------------ -----------------------------------------------

Česky English Deutsch
Drobečková navigace

Úvod > O nás > Novinky > Tradiční řemesla v regionu Euregio Egrensis

Tradiční řemesla v regionu Euregio Egrensis



Datum konání:
1.4.2016
Datum ukončení:
31.3.2019

 Tradiční řemesla v regionu Euregio Egrensis

 

Emblem_Europaeische_Union_mit_Verweis_Fonds_Farbe.png

SNCZ2020_Zusatz_RGB_150dpi.png

Popis projektu:

Projekt je zaměřen na podporu tradičních řemesel ve společném prostoru Euregia Egrensis s cílem zachování a ochrany tohoto kulturního dědictví regionu. Prostřednictvím různých propagačních opatření se budeme snažit dostat tradiční řemesla do popředí zájmu veřejnosti. Do projektu budou mj. aktivně zapojeni i žáci z obou stran hranice, kteří si budou moci řemesla sami vyzkoušet.

Snahou bude rovněž konfrontace starých řemesel a jejich moderního využití, tak aby tradiční řemesla našla uplatnění v dnešní době, aby řemeslné výrobky byly moderní, umožňovali pohodlné používání a přitom si uchovali svůj tradiční původ.

V rámci projektu budou rozšířena nebo dále rozvíjena celkem 4 muzea řemesel v příhraničním regionu, z toho jedno na české straně na Statku Bernard v Královském Poříčí (expozice včelařství v rámci muzea řemesel) a další na německé straně - jedno v Hirschbergu (muzeum koželužství a historie města)a dvě v Eibenstocku (Schauköhlerei Sosa – muzeum výroby dřevěného uhlí v milířích, muzeum výšivky).

Výstupy projektu:

 

Partneři projektu:

  • Verein für Gerberei und Stadtgeschichte Hirschberg/Saale e.V.
  • Köhlerverein Erzgebirge e. V.
  • město Eibenstock (eibenstock.de)